Εισέλθετε ή δημιουργήστε ένα λογαριασμό.

Η σωστή απολύμανση, σύμμαχος για την προστασία μας

Η εμφάνιση επιδημιών, όπως αυτή της γρίπης, δημιουργούν την ανάγκη να επανεξετάσουμε τις συνθήκες υγιεινής και τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης σε καθημερινή βάση, τόσο στο σπίτι και στους χώρους εργασίας, όσο και στους χώρους συγκέντρωσης, εστίασης, στα μέσα μεταφοράς κ.λπ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα απλά καθαριστικά μέσα δεν επαρκούν στη συγκεκριμένη συγκυρία, αλλά χρειάζονται αποτελεσματικά απολυμαντικά μέσα για την απομάκρυνση των ιών και των άλλων μικροβίων από τις σκληρές επιφάνειες.

Οι ιοί επιζούν σε σκληρές επιφάνειες αρκετές ώρες αφού έχουν αποτεθεί σε αυτές. Εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος που διαχέονται όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε μπορεί να μεταφέρουν σωματίδια του ιού σε κάθε είδους επιφάνεια. Εκεί οι ιοί μπορεί να παραμείνουν ενεργοί πάνω από δύο ώρες.

Τα χέρια μας μπορεί να έρθουν σε επαφή με τον ιό όταν αγγίξουν μια επιμολυσμένη επιφάνεια (π.χ. πόμολα, τηλέφωνο, βρύση, επιφάνειες γραφείου, πληκτρολόγια, επιφάνειες τουαλέτας και άλλων κοινόχρηστων χώρων). Γι' αυτό πρέπει να θεωρούμε τα χέρια μας ως πιθανά μολυσμένα και να αποφεύγουμε να τα φέρνουμε σε επαφή με τη μύτη ή τα μάτια.

Ασθενής στο σπίτι

Οταν έχουμε στο σπίτι κάποιον που νοσεί, αερίζουμε καλά τους χώρους, αποφεύγουμε προσέγγιση σε απόσταση μικρότερη από 1-2 μ. Σε αντίθετη περίπτωση, φοράμε μάσκα (την οποία ανανεώνουμε περιοδικά) που καλύπτει το στόμα και τη μύτη ώστε να μη μολυνθούμε από αιωρούμενα σωματίδια και πλένουμε τα χέρια έπειτα από κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με τον ασθενή. Πάντα αερίζουμε καλά το δωμάτιο του ασθενούς. Επίσης, διαθέτουμε πάντα μια πλαστική σακούλα για τη συλλογή χρησιμοποιημένων χαρτομάντιλων.

 

Τα σκεύη της κουζίνας και ειδικά τα μαχαιροπήρουνα, τα ποτήρια και τα πιάτα, χρειάζονται απολύμανση όταν στο σπίτι υπάρχει κάποιος ασθενής με μολυσματική ασθένεια. Σ' αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα οικιακής Χλωρίνης που δίνει 100% απολυμαντικό αποτέλεσμα.

Οι επίμαχες επιφάνειες

Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε μικρές και μεγάλες επιφάνειες που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί με ένα απολυμαντικό προϊόν, όπως η Χλωρίνη. Επιφάνειες και αντικείμενα που συστήνεται να απολυμαίνονται συχνά περιλαμβάνουν επιφάνειες στην κουζίνα, το μπάνιο, ή στους χώρους περίθαλψης του ασθενούς, χερούλια στις πόρτες, τηλέφωνο, βρύσες, διακόπτες ρεύματος κ.λπ.

Στους χώρους εργασίας

Στους χώρους εργασίας, λόγω της συνύπαρξης πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο, ο οποίος ενδέχεται να είναι κλειστός και να μην αερίζεται καλά, η ανάγκη για απολύμανση και καθαριότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ηδη οι γιατροί εργασίας ενημερώνουν τους εργαζομένους και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα υγιεινής. Είναι σημαντικό επίσης και κάθε εργαζόμενος να φροντίζει την καθαριότητα των επιφανειών με τις οποίες έρχεται σε άμεση επαφή, όπως το προσωπικό γραφείο του, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το τηλέφωνο. Για την καθαριότητα και την απολύμανση των επιφανειών αυτών η πιο ενδεδειγμένη και εύχρηστη λύση είναι η οικιακή Χλωρίνη σε μορφή spray.

Προφύλαξη για τα παιδιά

Με δεδομένο ότι εστίες μικροβίων και ιών, ειδικά για τα παιδιά, είναι τα παιχνίδια, το πάτωμα στο οποίο μπουσουλάνε, το καθισματάκι φαγητού, τα σκεύη φαγητού που παίρνουν στο σχολείο κ.λπ., η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων αυτών με διάλυμα οικιακής Χλωρίνης ενδείκνυται για την προστασία τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο διεξοδικό ξέβγαλμα των επιφανειών αυτών.

Προφύλαξη στο ταξίδι

Μια καλή λύση είναι να προμηθευτούμε οικιακή Χλωρίνη σε μορφή spray, ώστε να απολυμάνουμε τα είδη υγιεινής, τα πόμολα και γενικότερα όλες τις σκληρές επιφάνειες του δωματίου όπου θα μείνουμε. Και φυσικά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εφόσον μετακινηθούμε με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς (πλοίο, αεροπλάνο, τρένο) για υγιεινή καθαριότητα χρησιμοποιούμε υγρά πανάκια καθαρισμού, προτού ακουμπήσουμε επιφάνειες όπως τραπεζάκια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, πόμολα τουαλέτας.

Η αποτελεσματικότητα της Χλωρίνης επιβεβαιώνεται, καθώς διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου συστήνονται συχνά από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς (π.χ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - WHO, Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών - ECDC) για την απολύμανση σκληρών επιφανειών από ιούς και άλλα μικρόβια, τόσο για γνωστούς ιούς όσο και για νέες μορφές ιών (π.χ. ιός SARS, ιός γρίπης τύπου Α (Η1Ν1)). Η χρήση της οικιακής Χλωρίνης (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) περιλαμβάνεται στις επίσημες οδηγίες σχετικά με την υγιεινή των χώρων του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Η οικιακή Χλωρίνη, χάρη στο υποχλωριώδες νάτριο, έχει την ιδιότητα να αποδομεί και να διασπά τα σωματίδια των μικροοργανισμών, προσβάλλοντας ταυτόχρονα πολλά σημεία του μικροοργανισμού. Ετσι, το αποτέλεσμα της απολύμανσης επιτυγχάνεται με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι με άλλες δραστικές ουσίες.

Σκοτώνει όλους τους ιούς και τους μικροοργανισμούς: Λόγω της δραστικότητας και του τρόπου δράσης της οικιακής Χλωρίνης, αντιμετωπίζει όλες τις κατηγορίες μικροοργανισμών: βακτήρια, ιούς, μύκητες (μούχλα) και σπόρους βακτηρίων, ακόμα και τους πλέον ανθεκτικούς από αυτούς.

Αποτελεσματική ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις: Μικρή ποσότητα οικιακής Χλωρίνης αρκεί για να προσφέρει απολύμανση. Επίσης η οικιακή Χλωρίνη διατηρεί την αποτελεσματικότητά της και σε χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να είναι ιδανική για τον καθαρισμό και την απολύμανση του εσωτερικού του ψυγείου. Στην περίπτωση επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, καλό είναι, μετά την απολύμανση της επιφάνειας, να ξεβγάλουμε με ένα καθαρό πανί με νερό.