Εισέλθετε ή δημιουργήστε ένα λογαριασμό.

Μια χρήσημη εφεύρεση

Πότε εφευρέθηκε το Χαρτί Υγείας; Ποιος το εφηύρε και τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν αυτό κάνει την εμφάνισή του; Αυτές και άλλες απορίες βρίσκουν επιτέλους την απάντησή τους!>Σύμφωνα με στοιχεία που βρήκαμε στο διαδίκτυο, γρασίδι, φύλλα, γούνα (!), κοτσάνια από καλαμπόκι, κελύφη από μύδια (!!!), τσουκνίδες(!!!!!!!) ήταν μερικές λύσεις που έδινε η φύση και η φαντασία των ενδιαφερομένων.

Οι αρχαίοι έλληνες χρησιμοποιούσαν πέτρες και κομμάτια από πηλό, ενώ οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν σφουγγάρι πάνω σε ξύλινα ραβδιά που τα φύλασσαν σε δοχεία με αλατόνερο (ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΩ!). Οι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά το αριστερό χέρι τους το οποίο στον αραβικο κόσμο αντιμετωπίζεται ως «μιαρό».>Χαρτί υγείας, δηλαδή χαρτί φτιαγμένο αποκλειστικά για ανάγκες υγιεινής και μάλιστα σε φύλλα διαστάσεων περίπου 60X100 , πρέπει να χρησιμοποιήθηκε γύρω στα τέλη του αιώνα ή και νωρίτερα, στην Κίνα, από τον αυτοκρατορικό θρόνο.Αρκετά χρόνια αργότερα, στη Δύση, οι Αμερικανοί για την ίδια δουλειά, απ’ ό,τι φαίνεται, αρχικά εμπιστεύτηκαν τον Τύπο... χρησιμοποιώντας σελίδες από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής. Μάλιστα το γνωστό ετήσιο περιοδικό διέθετε και τρύπα για να κρεμιέται σε τοίχο, κάτι που το έκανε ιδιαίτερα πρακτικό για να το παίρνεις φύλλο-φύλλο...Το πρώτο τυποποιημένο χαρτί υγείας φτιάχτηκε στις Η.Π.Α. το 1857 από το Νεοϋρκέζο.

Το πακέτο περιείχε υγρά φύλλα χαρτιού εμποτισμένα με αλόη και τυπωμένα με το όνομά του!Το χαρτί σε ρολό και περφορέ (με τρυπίτσες για εύκολο κόψιμο), όπως το γνωρίζουμε σήμερα, εφευρέθηκε γύρω στα 1880. Διάφορες πηγές αποδίδουν την εφεύρεση στην εταιρία χαρτιού (1877) και άλλες στην εταιρία.

Σήμερα, οι βιομηχανίες χαρτιού συνεχίζουν να βελτιώνουν το προϊόν. Ίσως μάλιστα τα τελευταία χρόνια να το έχουν παρακάνει λιγάκι, προσφέροντας ολοένα και πιο απαλό χαρτί, πιο απορροφητικό, πιο καθαρό, πιο λευκό, αρωματικό, με χρώματα, με σχέδια, χαρακτηριστικά που κάνουν την παραγωγή του πιο ακριβή και απαιτητική σε ενέργεια, με περισσότερα χημικά και εν τέλει λιγότερο οικολογική. Πέρα από αυτό όμως, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η εφεύρεση του Χαρτιού Υγείας υπήρξε -και είναι ακόμη- μια καταπληκτική ιδέα!